Szappankészítés házilag - II. rész

 

Cikkünk első részében az ártalmas adalékanyagokat mutattuk be. A tudatos vásárláshoz mindenféleképp figyelnünk kell ezekre az anyagokra. Nem kell vegyésszé válnunk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni magunkat ezektől az adalékoktól.

A szappan akkor jó, ha kevés szintetikus anyagot tartalmaz, ha természetes összetevőkből áll. Az üzletekben kapható szappanok nagy része erős, parfüm illatú, mesterséges anyagokat tartalmaz, melyek kiszárítják és irritálják a bőrünket. A száraz bőr pedig viszket, sérülékeny, ez pedig növeli a fertőzések, az ekcéma kialakulásának a kockázatát. Allergiás reakciókat válthat ki még a szappanokban fellelhető tartósítóanyag is (paraben-ek).

Ha saját magunk készítjük el a szappant, tudjuk, hogy mit teszünk bele és így nem fog tartalmazni olyan adalékanyagot, amely ártalmas lehet ránk, vagy a szeretteinkre nézve. Készítéskor kiválaszthatjuk az olajokat, melyek pozitív hatással lesznek bőrünkre és készíthetjük a kedvenc illatunkkal vagy akár anélkül is. Mindenki kedve szerint adhat hozzá továbbá gyógynövényoldatokat, fahéjat, szegfűszeget, darált kávét, különböző növényi részeket, csokoládét stb. (ezek hozzáadásakor természetesen figyelembe kell venni, hogy van aki ezekre az anyagokra is allergiás, ezért ebben az esetben inkább natúr szappanokat készítsünk.)

A szappan minőségét elsősorban a felhasznált alapanyagok határozzák meg. Használhatunk növényi vagy állati zsiradékot, faggyút, glicerint. Néhány példa: növényi zsiradékként olívaolajat, kókuszolajat, napraforgó olajat stb., állati zsiradékként pedig mangalica zsírt, sertészsírt használhatunk.

A szappanok illatosításához 100%-ban természetes illóolajokat vásároljunk, mivel a szintetikusan előállított illóolajok allergiás reakciókat okozhatnak a bőrünkön való használatkor. Figyelembe kell venni, hogy egyes illóolajokból kevesebb (borsosmenta, eukaliptusz), míg más illóolajokból több (citrom, narancs) fog kelleni a szappanunkba ahhoz, hogy a későbbiek során is érződjön az illatuk.

Következő cikkünkben a szappanfőzés során használható olajokról olvashatnak.

www.komplett-otthon.hu


A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem