Szappankészítés házilag - I. rész

Szappankészítés házilag – I. rész

Mai modern világunkban már nagyon kevesen tudják elképzelni, hogyha valamire szükségük van, azt ne tudnák megvásárolni valahol. Nem volt ez mindig így. Nem is olyan nagyon régen, mindössze pár évtizeddel korábban még nem volt minden elérhető a boltok polcain. Mindennapi használati tárgyaink, élelmiszereink nagy részét házilag készítették el az emberek. Nagyanyáink, nagyapáink még otthon főzték a szappant, szőtték a lepedőt vagy éppen fonták a kosarat.

Napjainkban ritka, hogy valaki ilyenfajta tevékenységekbe kezdjen. Ennek oka sokszor az idő hiánya, egyszerűbb megvásárolni, vagy akár az is, hogy már el sem tudjuk képzelni, hogy általunk készített termékeket használjunk.

 Citromfűszappan

Miért is kezdjünk neki a szappankészítésnek, hiszen számtalan variáció kapható az üzletekben, és nemcsak szappanok, hanem tusfürdők is léteznek, amelyekkel a fürdés sokkal könnyebb, mint a szappannal? A szappankészítés mellett szól az, hogy a boltokban kapható termékek legtöbbje egészségre és környezetre káros összetevőt tartalmaz. Kaphatóak természetes és biokészítmények is, azonban ezek címkéjét is érdemes átböngészni, mert ezek is tartalmazhatnak nem kívánt adalékokat.

Ártalmas adalékok:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, előfordul a felmosószerekben, autómosószerekben és gépi zsírtalanítókban. Bőrallergén, gyorsan felszívódik és az agyba, májba, szembe, szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődést.

 • Sodium Laureth Sulfate: kevésbé irritáló mint a Lauryl Sulfate, de komoly kiszáradást okozhat. Azért teszik a szappanba, tusfürdőkbe, samponokba, mert az optikai kinézetüket javítja.

 • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS): Habképző felületaktív anyag, agresszív zsíroldó tenzid. Hatása megegyezik a Sodium Lauryl Sulfate-éval
  Szintetikus anyag, bőr- és szemirritáció lehetséges.

 • Dietanolamin (DEA): irritálja a bőrt és a nyálkahártyát. Hidratáló hatású, puhává teszi a bőrt, de nitrátokkal együtt feldolgozva rákkeltő anyagokat szabadít fel.

 • Triklozán: kémiai tartósító, fogfehérítő, fertőtlenítőszer, baktériumölő és gombaölő. Allergén, fotoallergén, mérgező. Bőrirritáló hatása van, gyengíti az immunrendszert, mivel nem tud különbséget tenni a „káros” és a „hasznos” baktériumok között. Máj és vesetoxikus hatása van.

 • Metildibromo-glutaronitril (MDGN): tartósítószer, súlyos bőrgyulladást és allergiás tüneteket válthat ki.

 • Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek (parfüm): szintetikus, rákkeltő parfümanyagok. Káros hatást gyakorolnak a májra, irritálhatják a kötőhártyát és a légutakat.

 • Lanolin: gyapjúból nyerik, nagy vízfelvevő képességű zsíros anyag. Néha allergiát okozhat.

  Ha tehát maradunk az üzletekben megvásárolható szappanoknál, saját magunk valamint családunk egészségének megőrzése miatt nézzük meg az összetevőket!

www.komplett-otthon.hu

(Ártalmas adalékok forrása: http://www.fogyasztok.hu/cikk/20080114/jotallas_es_szavatossag_problemai/?p=1 )


A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem