Lakberendezési cikk - A piros

A piros a tűz, a vér, a forradalmak színe. Izgató, lelkesítő, aktivitásra késztet, serkenti a pulzusszámot, gyorsítja a légzést, emeli a vérnyomást. A megfelelő helyen akár a falakon is nagyon kellemes lehet, hangsúlyozhatja a szoba meleg hangulatát. Ha elég bátrak vagyunk és a pirosat választjuk, a hely biztosan energiát, meleget fog sugározni. A bordós vörös, vagy mélyvörös árnyalat rendkívül jó háttérszín lehet étkezőknek, dolgozószobáknak, de akár a hálószobában is alkalmazhatjuk. A piros rendkívül széles színskálát mutat: a bordó árnyalatoktól a málna-eperszínek változatain keresztül a telt terrakotta és sötét karmazsinvörösig.
 
A piros az összes szín közül a legerősebb közelítő hatással bír, ezért a szobát otthonossá, meleggé varázsolja. Egy ilyen telt szín megnyugtatóan körülöleli az embert, s a szűkebb térben is nagyobb biztonságban érezzük magunkat. A lágy textúrák, mint a filc, vagy a bolyhos pamut mélységgel ajándékozzák meg a színt. A piros fotelek, kanapék valósággal odacsalogatják az embert. Ha a piros szín nagyon domináns, szükség van piros kiegészítőkre, részletekre, hogy egyensúlyt teremtsünk a színekben.
 
A színnel elérhető stílus attól függ, hogy milyen bútoron, szöveten, kiegészítőn alkalmazzuk, illetve hogy azokat hogyan kombináljuk.
 
Klasszikus-elegáns: Ha a pirosat finom, elegáns textúrákkal (bársony, selyem, szatén) és más telt színekkel (arany, fekete) kombináljuk, a luxus érzetét kelthetjük. Amennyiben gyertyákkal, kristályokkal, tükrökkel, arany kiegészítőkkel, textilekkel és csillogó fémfelületekkel egészítjük ki a vörösre festett szobát, drámai hatást kapunk. Ezek valamint a lakkozott fabútorok remekül visszaverik a fényt, az eredmény különleges lesz!
 
Modern-vidékies: A festett bútorok és kockás bútorszövetek, takarók, fonott bútorok, illetve kiegészítők a modern vidékies stílus ismérvei. A piros szín az üdeséget, frissességet viszi ebbe a környezetbe és a kiegészítőkön is visszaköszön.
 
A pirosat a nappaliban, a háló-, illetve dolgozószobában, étkezőben, vagy akár a konyhában is alkalmazhatjuk, akár háttérszínként vagy teljes falszínként. Ha a lépcsőházban, lépcsőfordulóban a falakat vörösre festjük, és megfelelő kiegészítőkkel látjuk el, a tér „megnyílik”, s ez a helyiség is a lakás részeként funkcionál, valósággal csalogat.
 

 
Mely színekkel kombinálhatjuk?
 
A zöld a piros természetes komplementer színe, ezért nagyon erős hatást keltenek együtt. A zöld és a piros kiemelik egymás erősségeit, ezért óvatosan alkalmazzuk őket egyszerre! Ha mégis a zöldet szeretnénk a piros mellett használni, azt inkább csak kisebb kiegészítőkön tegyük. A két színt semmiképp se használjuk egy helyiségen belül egyenlő mértékben. A sárgával kiegészítve a piros igazán jó együttest alkot, együtt melegséggel, élettel töltik meg a teret. A vajszínnel, és egyéb neutrális színekkel nagyon szép környezetet ad. Jobb, ha a pirosat adjuk a neutrális háttérhez, tehát az erőteljes pirosból inkább a kiegészítőkön alkalmazunk.
Marácz Andrea lakberendező
andreina@enternet.hu
Tel: 06/30-9928-124
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem