Díszítsük fel a lakást Karácsonyra
 
Az esős őszi napok után november végén meggyújthattuk az első adventi gyertyát. Örömmel vesszük észre, hogy a város is ünneplőbe öltözik, hogy december elejétől valahogy más a hangulatunk. A karácsonyi hangulat belopja magát a mindennapokba. Végre itt az ideje a lakás csinosításának is. Az ünnep előtti vásárlási láz még talán el sem kezdődött, van még időnk és erőnk, hogy környezetünket meghitté, ünnepivé varázsoljuk. Egy szépen megterített ünnepi asztalra nézve szinte érezzük a nagyi beiglijének illatát. Mennyire vonzóak a színes gömbök, a tarka-barka díszek, a színesen vagy fehéren fénylő karácsonyfa izzók!
A Karácsony elengedhetetlen kelléke a gyertya, a vörös, a zöld és az arany szín jelenléte. Már e színek együttes látványa is felmelegít a hideg téli napokon. Figyeljünk azonban arra, hogy a dekorációt át kell gondolnunk, mielőtt nekilátunk elkészítésének. Semmiképp ne essünk túlzásokba, a túl sok csillogó-villogó dekorációval ellentétes hatást érhetünk el. Ne kapkodjuk el, ne vásároljunk meg minden, nekünk tetsző új szalagot, masnit és díszt, szánjunk elegendő időt a tervezésre. Ne keverjük a stílusokat! Igyekezzünk a színek harmóniájára, és vegyük tekintetbe a lakás stílusát, színeit, hangulatát.
Számos hobbiboltban vagy dekorációs üzletben találunk megfelelő eszközöket: szalagokat, díszgömböket, díszeket, apróbb nagyobb figurákat, gyertyát, festéket, ragasztót, természetes anyagokat. A színek és anyagok, textúrák csodát tehetnek a hangulatunkkal. Elég egy-két meleg, vörös színfolt elhelyezése a szobában, pld. egy gyertyakompozíció az étkezőasztalon és ugyanilyen színű párnák a széken, vagy kanapén, egy mikulás virág, vagy egy piros bogyós termésű ág a padlóvázában, máris kész a varázslat. A dekoráció hatásosságát lemérhetjük saját magunkon is: ha többet és szívesebben tartózkodunk a feldíszített szobában, és ott jól érezzük magunkat jól választottunk. Lehetőleg egy vagy két színt alkalmazzunk egy helyiségen belül, és azt csempésszük be a dísztárgyakon, textileken keresztül is különböző árnyalatokban.
Kedvelt téli színkompozíciók: világosabb, fényes vagy matt jég kék-fehér, a zöld-piros-natúr, az arany-piros-zöld, a lila- rózsaszín-ezüst, az arany-piros, az arany-zöld. Kerüljük el a színek kavalkádját, ami a kiegészítőket illeti. A karácsonyfán kevésbé zavaró a színek egyidejű használata, bár itt is egyre inkább szokás egy-egy árnyalathoz ragaszkodni. A hagyományos karácsonyfa díszítést a piros, a zöld és az arany színek jellemzik. A lila-rózsaszín-ezüst és a világoskék-fehér-ezüst összeállítás nagyon kellemes lehet egy modern, akár high-tech környezetben. A kisebb fa- illetve mézeskalács díszek, a kis mackók, angyalkák nosztalgikus hangulatba hoznak. A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb része az adventi gyertyagyújtás. Szalmakoszorúból, természetes vagy műfenyőből, tobozokból, karácsonyfadíszekből gyertyatüskék és 4 db gyertya felhasználásával magunk is készíthetünk adventi koszorút, csupán kellő találékonyság és egy ragasztópisztoly kell hozzá. A hatás garantáltan egyedi lesz és elkészítése is örömet okoz. Csodálatos asztaldíszeket álmodhatunk az ünnepi vacsorához néhány díszgömbből, fenyőágból és gyertyából.
Érzékszerveinkre nem csak a látvánnyal hathatunk, amikor meghitt hangulatot kívánunk teremteni az ünnephez. A finom mézes süteményt magunk is megsüthetjük, a gyerekeket is bevonhatjuk a formák díszítésébe, felfűzésébe. Ha néhány szegfűszeget egy-két narancs héjába szúrúnk, kellemes illat lengi majd be a szobát. Karácsonyfadíszeket, ajtó- és ablakdíszt, de akár adventi naptárat is készíthetünk mi magunk kartonpapírból, örökzöldekből, szárított gyümölcsből, műanyag vagy üveggömbökre festhetünk e célra kapható festékekkel, alkalmazhatjuk a szalvéta technikát egy fadoboz napi meglepetést rejtő fiókjain. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, csupán tőlünk függ, mennyire vagyunk találékonyak és fantáziadúsak. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat tőle. Erre való az ünnep. Boldog Karácsonyt!
Marácz Andrea lakberendező
andreina@enternet.hu
Tel: 06/30-9928-124
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem