A családi és társasági élet központja: A nappali


A nappali szoba elsődleges feladata függetlenül a méretétől és adottságaitól a lakók pihenését, szórakozását szolgálni, a vendéglátás elegáns környezetét biztosítani. Itt töltjük el szabadidőnk legnagyobb részét, itt gyűlik össze a család munka és iskola után. Itt beszélgetünk egymással, itt pihenünk, olvasunk, itt hallgatunk zenét, nézünk tévét. Barátainkat is ide vezetjük be és itt látjuk vendégül. Kisméretű lakásnál, ha nincs elég szoba, itt kényszerül a család elhelyezni a tárolószekrényeket, az étkezőt, a dolgozósarkot, sőt előfordulhat, hogy még az alvást is itt kell megoldani. Ennyi funkció kiszolgálására alaposan átgondolt berendezésre van szükség. A különböző tevékenységre alkalmas területek elkülönítésére alkalmazhatunk térbe állított bútorokat, dobogót, szinteltolást, nagy belmagasságnál galériát. Legpraktikusabbak a mozgatható, könnyen áthelyezhető, átalakítható, alkalmanként összecsukható, eltüntethető, többfunkciós bútorok. Bármilyen praktikusak is a kinyitható kanapék, fotelágyak, ezeket csak vendégágyként ajánljuk, rendszeres alvásra nem alkalmasak. A nyugodt pihenés biztosítására térleválasztással helyezzünk el állandó ágyakat.

Ideális méretű lakásoknál már reprezentatívabb lehet a nappali berendezése, látványosabb a térkapcsolata a többi helyiséggel. Csatlakozhat hozzá lakóelőtér, amerikai konyha, terasz, télikert, akár fedett uszoda is. Kertes házaknál közvetlen kertkapcsolat van, mely a meleg hónapokban kitágítja a nappali terét. A társas együttlétek és a magányos pihenések kényelmére létrehozhatunk úgynevezett bútorszigeteket, meghitt sarkokat, ahol beszélgethetünk, olvashatunk, zenét hallgathatunk. Állíthatunk be zongorát, akváriumot, bárszekrényt, szobaszökőkutat, építtethetünk kandallót. Ez a helyiség alkalmas gyűjteményeink, szép tárgyaink – szobrok, festmények, kerámiák, stb. – elhelyezésére, bemutatására is. A különböző bútorcsoportokat úgy kell elhelyezni, hogy közöttük akadály nélkül átjárhassunk.

Bármekkora is a nappalink, legfontosabb bútordarabja a kényelmes űlőgarnitúra, ill. más űlőalkalmatosságok – kanapék, lábtartók, fotelek, párnahalmok. Fontos, hogy egymást látva, szemkontaktust tartva tudjunk beszélgetni, körülvéve a látványelemekkel, a kandallóval, a képzőművészeti alkotásokkal, kiláthassunk a kertre és jól láthassuk a tévét, ha azt szeretnénk nézni. A kanapék közelében célszerű alacsony dohányzóasztalt és lerakóasztalokat elhelyezni. Ezekre tehetjük le apró tárgyainkat, könyvet, újságot, szemüveget, egy csésze teát, vázát virággal, asztali lámpát. Domináns bútorelemek a tárolásra alkalmas szekrénysorok, a nyitott, szellős polcrendszerek, könyvtárfalak, szép tárgyakat rejtő, megvilágított üveges vitrinek, tv- és hifi állványok, CD- és kazettatárolók.

A felsorolt berendezési tárgyak kiválasztásánál már meghatározó szerepe van az építészeti adottságoknak: a szoba nagyságának, belmagasságának, a nyílászárók, fűtőtestek méreteinek és elhelyezkedésének, a fényviszonyoknak. Használjuk ki a különleges építészeti elemeket, építsük – rendezzük be a falfülkéket, lépcső alatti tereket, komponáljuk meg látványosan a tartóoszlopokat, kéménypilléreket. Éljünk a boltívek, kiálló gerendák adta lehetőségekkel. A térkapcsolatokat is felhasználhatjuk a látvány erősítésére, a kertek, télikertek uszodák esetében nagy üvegfelületekkel, üvegtéglákkal, festett üvegbetétekkel tehetjük izgalmasabbá az átlátást.

Számos eszköz és trükk áll rendelkezésünkre, hogy környezetünket saját ízlésvilágunkhoz alakítsuk. Ilyen a burkolat, a fal anyaga és színe, a függönyök, a szőnyeg, a mesterséges fényforrások, kiegészítő tárgyak, képek, gyertyatartók, vázák, szobanövények, a lobogó tűz a kandallóban.

Burkolatnak választhatjuk a meleg hatású fát, a padlószőnyeget, a hideg hatású követ, kerámiát. Figyelembe kell venni életmódunkat, ha magunk vagyunk, tehetünk kényes, világos színű, süppedős szőnyegeket, de ha gyerekek vannak a családban, célszerű könnyen tisztítható felületet alkalmazni. A burkolat lehet hangsúlyos eleme a térnek, reprezentatív mintával, erős színekkel, ezek váltott alkalmazásával kijelölhetjük a különböző funkciójú területeket is.

A falakat festhetjük színesre, de antikolással és márvány utánzatú festéssel még különlegesebb hatást érhetünk el. Alkalmazhatunk tapétát, textil- vagy faburkolatot, követ, téglát is, mindig igazodva az adott berendezési stílushoz és a szoba méreteihez. Világos színekkel, apró mintájú felületekkel optikailag tágíthatjuk a kis tereket. Sötét színekkel, nagy mintákkal kisebbnek tűnik az adott tér.

Legnagyobb hatást a textilek ügyes alkalmazásával érhetjük el. Az ülőgarnitúra kárpitozásához jól megválasztott anyagok, azok színei, mintái visszaköszönhetnek a függönyökön, szőnyegeken, díszpárnákon, terítőkön. A textília minőségét, mennyiségét, az adott légkör határozza meg. Antik darabok mellé súlyos, sűrűn redőzött drapériák, modern bútorokhoz könnyedebb, esetleg szokatlan módon feltett – karnison átdobott, megcsomózott, lágyan feltűzött - textíliák illenek.

A nevével ellentétben a nappaliban inkább késő délután és este tartózkodunk, ezért nagyon fontos szerepet kap a mesterséges fény. A központi világításon kívül sok helyi fényforrást kell elhelyeznünk: asztalokon, kandallópárkányon asztali lámpákat, az olvasósarokban állólámpát. Lehetnek rejtett világítások, a karnisok mögött, szekrényekben, vitrinekben, képek, műtárgyak fölött, az akváriumnál. Külön-külön felkapcsolva más-más hangulatot érhetünk el, kiemelve a szoba egy-egy részletét vagy akár egészét. Ha harmonikus egységet szeretnénk kialakítani, bizony a burkolattól a lámpaernyőn keresztül a karnisig, kilincsig mindennek össze kell csengenie. A kiegészítőket is nagy gonddal válasszuk ki, a képek, kép- és fényképkeretek, gyertyatartók, dísztárgyak mind illeszkedjenek a már alakulóban levő milliőhöz. Nem is gondolnánk, hogy néhány cserép szobanövény, egy csokor vágott virág is erősítheti a választott stílus hangulatát. A szobaborostyán, a hortenzia pasztellszínekkel, virágos anyagokkal, apácarácsos betétekkel és néhány könnyed kovácsoltvas asztalkával a vidéki ház romantikáját lophatja be otthonunkba. Gigantikus pálmák beállítása terrakotta színű falak elé rattan bútorok közé a mediterrán hangulatot idézheti fel. Ha az óriás kaktuszokat, meleg, rozsdabarna, vöröses színű, erőteljes geometriai mintájú textilekkel párosítjuk, mexikói hangulatot idézhetünk, ha pedig homokszínekkel és állatmintás anyagokkal kombináljuk, néhány maszkot, kőedényt és termékenységszobrot teszünk melléjük, a meleg Afrikában érezhetjük magunkat. Néhány bambuszhajtással, lapos kövekkel, letisztult formákkal, fekete, szürke és egy kis piros szín vegyítésével, lampionszerű lámpákkal a japán nyugalmat varázsolhatjuk életterünkbe. A jukka-pálmák, ficus benjaminok, szobahársak a modern bútorokhoz illenek, míg az elegáns orchideák és liliomok a klasszikus berendezés fényét emelik.

A gyorsan változó lakberendezési trendeket nehéz követnünk, az üzletek bőséges kínálata nehéz feladat elé állít bennünket, amikor saját lakásunk berendezését akarjuk megvalósítani. Az antiktól a legmodernebb stílusirányzatig mindent megtalálhatunk. Nekünk kell eldönteni, hogy a fémtárgyak hideg csillogására vagy a meleg textilek romantikájára vágyunk-e. Mindenképpen egyéniségünkhöz illő, nekünk nagyon tetsző tárgyakat válasszunk. Ha még nem forrott ki bennünk, hogy mit szeretnénk, vagy szeretjük a változatosságot és lépést tartunk a divattal, a legcélszerűbb a nehezen változtatható dolgokban / burkolat, bútor / a semlegességre törekedni. Ezeket kiegészítőkkel tehetjük karakteressé, melyek lecserélése jobban követheti változásra való igényünket a körülöttünk levő környezetben. Ha mindezt sikerül megvalósítani, akkor a személyiségünket hitelesen türköző, harmonikus, nyugodt légkörű nappaliba térhetünk haza, és biztosak lehetünk abban, hogy vendégeink is szívesen időznek nálunk.


Dávid Ildikó

Lakberendező, feng-shui tanácsadó

06-30/356-1660

A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem