Első látomás: Az előszoba


Az előszoba összeköti az otthonunkat a külvilággal. Innen indulunk el, és ide érkezünk vissza. Itt vesszük le a kabátot, sapkát, sálat, időnként sáros cipőnket. Letesszük vizes esernyőnket, táskánkat, a postaláda tartalmát. Itt fogadjuk a postást, az óralleolvasót, barátainkat, vendégeinket, akikben itt alakul ki az első kép rólunk. Ügyes tervezéssel rendezett, hangulatos előszobát nyerhetünk, mely jó enyomást kelt a hozzánk érkezőkben és a mi kényelmünket is jól szolgálja.

A berendezést meghatározza az építészeti adottság, mely igen változatos lehet. Szem előtt kell tartani, hogy ezen a területen fontos a közlekedés, az átjárás /főleg, ha innen nyílnak a szobák is/, ezért a bútorokat úgy kell elhelyezni, hogy kényelmesen elférjünk mellettük. Ha kisgyerek van a családban, rájuk is gondolni kell, legalább néhány alacsonyan elhelyezett akasztóval. A helyiség nagy igénybevételnek van kitéve, ezért fontos a megfelelő, magas kopásállóságú, vízálló burkolat kiválasztása.

A legkisebb helyiségnél is szükség van praktikus tárolási lehetőségekre. Vehetünk elemes bútorokat, de egyedi tervezéssel még célszerűbben használhatjuk ki a teret. Mindenképpen helyezzünk el álló vagy fali fogast, cipőszekrényt, tükröt és egy ülőalkalmatosságot cipőhúzáshoz. Ha a tér enegedi, kalaptartót, esernyőtartót, kisasztalt, vagy helyette lerakópolcot is szerelhetünk fel a levelek, külcsok, apró tárgyak lerakásához. A kis teret optikailag világos színekkel, a burkolat keresztbe csíkozott lerakásával, nagyméretű tükörfelületekkel nagyíthatjuk. Mindez fokozható sok fénnyel, jó megvilágítással.

A nagyméretű előszoba már lakóelőtérként is funkcionálhat. A beugrókban elhelyezhetünk egy telefonasztalkát kényelmes fotellel, berendezhetünk olvasó vagy eszélgetősarkot. Ha a lépcső is innen indul, alatta munkahelyet, a gyerekeknek kuckót alakíthatunk ki. Széles előszoba esetén a szabad falszakaszokat tárolásra alkalmas szekrényekkel hasznosíthatjuk, mentesítve ettől a lakás más területeit. Tarthatunk itt ritkán használt ruhákat, szerszámokat, sportszereket, stb. A mérőórák beépítésével teret nyerhetünk a takarítőeszközöknek, és eltakarásuk esztétikusabb látványt eredményez.

Az előtér dekorációja, stílusa egyezzen meg a lakáséval, mintegy ízelítőt adva a belépőnek. Használhatunk azonos burkolatot, hasonló színvilágot, otthonunk stílusjegyeit magán viselő kiegészítőtárgyakat, képeket.

Lényeges, hogy előszobánk kényelmes és hívogató legyen, tükrözze ízlésvilágunkat és egyéniségünket.


Dávid Ildikó

Lakberendező, feng-shui tanácsadó

06-30/356-1660


A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem