A színek és párosításuk
Sok kérdés érkezik hozzám a színekkel, illetve azok egymással való párosításával kapcsolatban. Ezért éreztem szükségét egy kis szín kalauznak, amelyből megtudhatjátok, melyik színt melyik helyiségben és milyen mennyiségben érdemes használni a lakáson belül. Melyik milyen érzetet kelt és milyen színekkel erősíthetjük, tompíthatjuk hatását.  
Természetesen a színeknek meglepően sok árnyalata van, és az árnyalatoktól is függ, mely színnel melyik másik színt, illetve annak mely árnyalatát kombinálhatjuk. Fontos, hogy a színek kiválasztásánál a lakásban lakók természetére is gondoljunk és tudjuk, mit szeretnénk azokkal elérni az adott helyiségben. Például a lakószobákba életet, erőt vagy inkább egy megnyugtató, meleg szigetet szeretnénk csempészni, a hálóba nyugalmat, békét, a fürdőszobába tisztaságérzetet, frissességet, vagy inkább melegséget, a konyhába ill. étkezőbe jó étvágyat, kedvet az ebéd utáni családi beszélgetéshez. Mindenképpen jó, ha egy, maximum két, egymáshoz harmónikusan illő vezér színt választunk egy helyiségen belül, és azt egy-két kiegészítő színnel kombináljuk. Ne használjunk túl sok élénk, kontrasztos színt egy helyiségen belül, és törekedjünk a lakás helyiségeinek egymással való stílusbeli harmonizálására is. A színek segíthetnek a különböző berendezési stílusok erősítésében is.
A sárga
A sárga nagyon erős szín, az arany és a napsugár színe. Hatása lelkesítő, figyelemfelkeltő, optimista, a megkönnyebbülés érzetét kelti. A lakás színeként azt világossá, vidámmá, tágassá és meleggé teszi. Erős árnyalatával vigyázzunk, mert nyugtalanító lehet, és a rovarok is kedvelik.
 
Figyeljük, hogyan alakít át mindent, amit csak megérint. A teltebb tónusok a klasszikus elegancia érzetét keltik, jól illenek az arany kiegészítőkhöz. A világosabb, finomabb árnyalatok a modern lakásban mutatnak jól. Remekül kiemeli a hűvösebb fémszíneket és a modern kiegészítőket.
 
A sárga remekül használható szinte bármelyik helyiségben, és kellemes, hívogató érzetet kelt már az előszobában is. Jól kombinálható mindenféle zölddel, virágos, csíkos vagy kockás anyagokkal, tapétával. Meglepő módon a fürdőszobában is alkalmazhatjuk a sárga színt, a melegen ragyogó, sárga falak között kellemesen ellazulhatunk, s szívesebben töltünk itt hosszabb időt.
Mely színekkel kombinálhatjuk? Színes párnákkal, kiegészítőkkel (gyertyák, képkeretek, kosarak, üvegek, lámpaernyő, mécsestartók, virágkaspók, párnák, fügyönyök, különböző lakástextíliák, stb.) a következő színekben: zöld, kék, fehér, rózsaszín, lila, terrakotta, neutrális színek (nád, fa, beige, homokszín stb.).
A kékkel azonban legyünk óvatosak, mivel nagyon erős kontrasztot ad. Megfelelő árnyalatok kiválasztásával kellemes hatást is elérhetünk. Sárga falak között óvakodjunk a piros nagy felületen történő használatától, mert az vibráló hatást kelt! Ilyen esetben egy-két kisebb kiegészítőt alkalmazhatunk.
Folyt.köv.
Marácz Andrea lakberendező
andreina@enternet.hu
Tel: 06/30-9928-124
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem