A zöld


A zöld a remény, a nyugalom, az egyensúly része. A kibontakozó tavasz, a gyümölcshozó nyár, a zöld mező, a moha, az örökzöld fenyő színe. Tehát maga az Élet.
 
A zöld különböző árnyalatai a színhatások széles skáláját adják. A zöld lehet halvány, erőteljes, merész és rafinált, lehet megnyugtató mohazöld, tiszta, friss almazöld, hűvös olívzöld, tiszta, erős fűzöld, stb.
 
A világos sárgászöld fiatalos és barátságos, a fűzöld már kissé komolyabb hatású. A kékkel, feketével kevert ún. fenyőzöld inkább ünnepélyes szín. Melegebb és lágyabb a sárga hozzáadásával előállítható mohazöld, ami jól kombinálható más színekkel. A zöld mind a meleg sárgás, mind a hideg kék és szürke színek mellett kedvezően hat.
 

 
Megnyugtató hatása miatt orvosi rendelőknél, műtőknél is használják, de mára kivívta helyét a lakberendezésben is. A zöld jól alkalmazkodik a különböző textúrákhoz, így mind a puha bársony, mind a kockás gyapjú mellett is legalább olyan jól mutat.
 
A zöld alkalmazkodóképességét megfigyelhetjük a természetben, megannyi árnyalata nyugalmat, harmóniát sugároz. E tulajdonságának köszönhetően a zöld megfelelő tónusait a hálószobában és a nappaliban is használhatjuk. A zöld ugyanakkor sugározhat vitalitást, frissességet, ünnepi hangulatot is, amennyiben sárgásabb árnyalatait alkalmazzuk.
 
A kékesebbek hűvösek, inkább a vízi világot idézik. A friss, üde zöld árnyalatokat inkább a konyhában, fürdőszobában vagy a nappaliban alkalmazzuk.
 
Mely színekkel együtt érvényesül ez a szín igazán?
  A vajszín és a neutrális színek a zöld természetességét emelik ki, kellemes hatást érhetünk el velük. Kevés piros nagy mennyiségű zölddel társítva egyensúlyozza annak természetes hűvösségét. A halványlila és a zöld találkozása kellő árnyalatban alkalmazva rendkívül kellemes, pihentető érzetet kelt (gondoljunk itt a természetben található csodálatos lila virágokra, pld. az orgonára vagy a levendulára, melyek harmonikusan olvadnak bele a zöld környezetbe). A kék és a zöld együttes használata frissességet kölcsönöz a szobának, amennyiben azt egyenlő mértékben, de különböző, élénk és visszafogottabb árnyalatokban kombináljuk. A sárga jól kiegészítheti a zöldre festett falakat, amennyiben vidám, friss hangulatot szeretnénk elérni a helyiségben. A sárga árnyalatok mellé érdemes világosabb zöld tónust használni, így a vidám sárga kiemeli a zöld frissességét. A rózsaszín alkalmazásával pedig romantikus hatást érhetünk el.
Marácz Andrea lakberendező
andreina@enternet.hu
Tel: 06/30-9928-124
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem