LEVÉLDÍSZNÖVÉNYEK I.
 
Nemcsak a virágzó növények lehetnek szobánk és lakásunk ékei, hanem olyan dísznövények, amelyek színpompás leveleikkel díszítenek. Következő sorozatunkban ezeket a növényeket szeretnénk bemutatni.
 
 
ALOKÁZIA (ALOCASIA)
 
A kontyvirágfélék családjába tartozó Alokázia Ázsia trópusi vidékeiről származik. A levéldísznövények között tartjuk számon, szobanövényként csak ritkán virágzik. Levelei 30-40 cm hosszú ék alakú formájukkal és csodálatos színükkel és fehér erezetükkel pompás látványt tárnak elénk.
 
Vigyázzunk, mert a növény bőrizgató hatású anyagokat tartalmaz!
 
A félárnyékos helyet kedveli, télen is lehetőleg 18°C-20°C-ot követel. Lágy, langyos vízzel öntözzük, lehetőleg tartsuk egyenletesen nedvesen. Kéthetenként tápoldatozzuk. Télen kevés vizet igényel. Öntözések után a növény leveleinek csúcsán vízcseppek jelennek meg. Átültetni tavasszal kell, 1-2 évenként, de ez függ attól is, hogy milyen hamar növi ki a cserepet.
 
Kártevői, betegségei: takácsatkák, tetvek, levélbarnulás ha túl hideg az ültetőközeg, gyökérrothadás, ha túlöntözzük a növényt.
 
BEGÓNIA (BEGONIA BOWERI)
 
A begóniafélék családja több mint 1000 fajt és számtalan fajtát foglal magában. A Begonia Boweri Származási helye Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékei. Zöld árnyalatú leveleit barna és rozsdavörös rajzolatok díszítik.
 
Kedveli a világos de nem napos helyeket. Télen is max. 16 C°-os helyen tartsuk, ennél hidegebb helyen a virág elpusztulhat. Mindig mérsékelten nedvesen tartsuk, nyáron kéthetente, télen havonta tápoldatozzuk. Dugványokkal vagy levéldarabokkal szaporítható.
 
Kártevői, betegségei: gyökérfonálférgek, lisztharmat, gyökérrothadás.
 
XANTHOSOMA (XANTHOSOMA LINDENII)
 
A kontyvirág félék családjába tartozó dísznövény származási helye Kolumbia. Nyíl alakú levelei fehér erezetűek, ami igazán széppé teszi ezt a növényt. A xanthosoma bőr- és nyálkahártya izgató anyagokat tartalmaz, ezért vigyázzunk vele.
 
Az árnyékos illetve a sötétebb helyeket kedveli. A földjét mérsékelten nedvesen tartsuk, nyáron kéthetente tápoldatozzuk. Szereti a meleg helyeket, ezért télen se helyezzük 18 C°-nál hűvösebb helyre. Szaporítása tőosztással történhet.
 
Kártevői, betegségei: takácsatkák.
 
INDÁS KŐTÖRŐFŰ (SAXIFRAGA STOLONIFERA)
 
Ennek a dísznövénynek a származási helye Japán és Kína. Levelei zöldek, ezüstös erezettel, fonákjuk pedig piros. Vörös indákat növeszt, melyekről fiatal sarjnövénykék lógnak. Igazából nem a levéldísznövények között tartjuk számon, ugyanis nyaranta világos rózsaszín virágocskák jelennek meg rajta.
 
Világos, szűrt fényre van szüksége a növekedéshez. Egész évben tartsuk mérsékelten nedvesen a földjét, tápoldatozása kéthetenként ajánlott. Télen 5 C°-nál hűvösebb helyen ne tartsuk, és ilyenkor kevés vízzel öntözzük. A növény kedveli a magas páratartalmú helyiségeket.
 
Érdemes függőkosárba elhelyezni, így a levelei még szebb látványt nyújtanak. Szaporítani a lecsüngő sarjnövénykékkel lehet.
 
Kártevői, betegségei: takácsatkák, gyapjas pajzstetvek. Gyökérrothadás léphet fel, ha túl nedvesen tartjuk.
 
NYÍLLEVÉL (SYNGONIUM PODOPHYLLUM)
 
Közép és Dél-Ameriából származik ez a növény, amely hasonlóan a xanthosomához nyíl alakú leveleivel és fehér erezetével díszit.
 
Gyors növekedésű kúszónövény, könnyen elérheti akár a 2 méteres magasságot is.
 
A szűrt fényt kedveli, éppen ezért olyan helyre ne tegyük, ahol érheti a nyári napsütés. Földjét tartsuk gyengén nedvesen, tavasztól őszig kéthetente tápoldatozzuk és időnként szobahőmérsékletű vízzel permetezzük meg, kedveli a magas páratartalmat. Télen kevés vizet igényel, és 12 C°-nál hűvösebb helyen ne tartsuk.
 
Mivel kúszónövény, ezért futtassuk mohával fedett rúdra. A növény gyökereivel belekapaszkodik, és dús lombozatot növeszt. Fej- és szárdugványokkal szaporíthatjuk.
 
Kártevői, betegségei: pajzstetvek.
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem