LEVÉLDÍSZNÖVÉNYEK II.
 
Folytatjuk levéldísznövényekről szóló sorozatunkat.
 
 
VIASZREPKÉNY (SENECIO MACROGLOSSUS VARIEGATUS)
 
Első látásra összetéveszthető a közönséges borostyánnal, azonban ha közelebbről és szemügyre vesszük, érzékelhető, hogy levelei vastagabbak a valódi borostyán leveleitől. Futtassuk bambuszkaróra, vagy ha bokor alakúra szeretnénk nevelni, csipkedjük le a hajtáscsúcsokat.
 
Kedveli a meleg, világos helyeket, de a félárnyékos helyeket is jól tűri. Télen tehetjük közvetlen napfénybe is. 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyen azonban ne tartsuk.
 
Földjét tartsuk mindig nedvesen, kéthetenként tápoldatozzuk, és mivel kedveli a magas páratartalmat, ezért érdemes gyakran permetezni a leveleit. Hajtásdugványokkal szaporítható.
 
SZARVASAGANCSPÁFRÁNY (PLATYCERIUM BIFURCATUM)
 
Ez a szokatlan megjelenésű páfrány kétféle formájú és fajtájú levelet növeszt. A feltűnő levelei szarvasagancs formájúak, melyek felülettét ezüstös szőrök borítják, alsó oldalukon pedig a spóratartókat találjuk. Ezek a levelek a termékeny levelek, míg a többi levél sima, terméketlen, igazából csak tartást adnak a növénynek.
 
Világos szűrt fényt kedveli. Normál szobahőmérsékleten érzi jól magát, ahol magas a páratartalom. A páratartalom növekedésekor ügyeljünk arra, hogy a szőrös levelei ne érintkezzenek a vízzel. Öntözését legjobb úgy végezni, hogy a cserepet vízzel teli edénybe helyezzük.
 
Tavasztól őszig havonta tápoldatozzuk. A növény elpusztult köpenyleveleit ne távolítsuk el. Kártevői lehetnek a pajzstetvek, ha nagyon meleg, száraz levegőjű szobában tartjuk.
 
TARKALEVÉL (CALADIUM HORTULANUM)
 
Ezzel a növénnyel több színben is találkozhatunk. A kereskedelemben találunk rózsaszín-, fehér-, piros-tarka vagy krémszínű levelű növényeket is.
 
Világos, szűrt fényt kedveli. Növekedési időszakában egyenletesen nedvesen tartsuk a földjét, kéthetente tápoldatozzuk és gyakran párásítsuk a levegőt. Levelei ősszel elhervadnak, lehullnak. A növény gumóit hagyhatjuk a cserépben, és 15-18 °C-on teleltessük.
 
Február végén ültessük át, és világos, gyengén nedves földben hajtassuk ki. Mivel a növénynek igen magas a páraigénye, ezért legjobb hely számára a zárt virágablak, vagy növényház. Kártevői a levéltetvek lehetnek.
 
PLETYKA (TRADESCANTIA)
 
Hálás és igénytelen, igen könnyen nevelhető szobanövény. A tarkalevélhez hasonlóan, ennél a növénynél is több féle rajzolatú, színű, csíkozású fajtával találkozhatunk. Vannak ezüst-fehér, sárgás, fehér, bordó csíkozásúak. Virágai jelentéktelenek, kicsik, általában fehér, vagy kék színűek.
 
Egész évben napfényes helyre rakjuk, és időnként permetezzük a leveleket. Kéthetenként tápoldatozzuk.
 
A hajtáscsúcsokat a bokrosodás miatt csipkedjük ki.
 
Szaporítása fejdugványokkal történik, földben vagy vízben. Érdemes is évről évre megújítani a növényt, mert a hajtások felkopaszodhatnak. Kártevői a levéltetvek lehetnek.
 
CALLISIA
 
Ez a virág Közép- és Dél-Amerikából származik. Virágai jelentéktelenek, a levelek tövében nyílnak, éppen ezért ez a virág is a leveleivel díszít.
 
A világos vagy félárnyékos, meleg, párás helyeket kedveli. Legalább 15 C°-os helyen helyezzük el. Öntözéséhez használjunk lágy, szobahőmérsékletű vizet, szárazabb levegőjű helyiségben permetezzük. Tápoldatozását áprilistól szeptemberig hetente végezhetjük. A hajtásvégeket kurtítsuk vissza.
 
Szaporítása dugványokkal történik. Kártevői lehetnek a takácsatkák, tripszek. Ámpolnanövényként télikertben vagy növényházban felhasználható.
 
 
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem