Golgotavirág
(PASSIFLORA)
 
Származási helye a trópusi és szubtrópusi Amerika, Ázsia, Ausztrália. Az első spanyol misszionáriusok - mivel a golgotavirág virágzata töviskoronára emlékeztet - azt képzelték róla, hogy Krisztus szenvedésének jelképét hordozza és a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.
Több mint 400 különböző fajtája létezik, melyek egy része feltűnő szépségű, bonyolult virágú növény, azonban vannak olyan fajtái, melyek egy része ehető gyümölcsöt termel és vannak olyan virágok, melyek gyógyhatásukról ismertek.
Hazánkban a legelterjedtebb faj a kék golgotavirág. A Passiflora ellenálló, erőteljes, sötétzöld lombozatú kúszónövény. Kacsokkal kapaszkodik, ezért szépen futtatható. Általában koszorú alakban, dróthurokra futtatva találkozhatunk vele. Virágai különlegesek, azonban rövid életűek.
Tenyészhely: Lakásban a legnaposabb helyre tegyük, de nyáron a szabadban, félárnyékos helyen is nevelhetjük. Télen hűvös, 6-8 C°-os helyen tartsuk.
Vízigény: Földje lehetőleg mindig nedves legyen, nyáron naponta öntözzük.
Tápoldatozás: Virágzás idején 2-3 hetente érdemes tápoldatozni, melyet gazdag virágözönnel hálál meg.
Szaporítás: történhet dugványozással, vagy magról.
Kártevői lehetnek a takácsatkák, tripszek.
Lehetséges betegségei: gyökér-és szárrothadás.
 
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem