Hóvirág
(Galanthus nivalis)
 
hóvirágAz idei tél - mindannyian érezzük - olyan meleg, mintha már kora tavasz lenne. A növények, virágok is érzik, és a tavasz virágai már elő is bújtak a földből. Így fordul elő, hogy már megtalálhatjuk a kertekben, az erdőkben is a tavasz legelső virágát, a hóvirágot. A tavasz első hírnökének hófehér színe a reményt és a tisztaságot jelképezi.
A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozik. Hagymás, évelő növény, általában február végén, március elején virágzik, sokszor már akkor megjelenik, amikor még hó lepi a tájat. Virága fehér, és minden hagymából egy virág nő. A növény magassága 10-20 cm között van.
Természetes élőhelye főként hegy- és dombvidéki erdeinkben és ligeteinkben van. Ha szeretnénk, hogy kertünkben is virágozzon minden tavasszal, ültessük kisebb csoportokba olyan helyre, ahol a gereblyézéstől, fűnyírástól egész évben védve lesz.
Fontos megjegyezni, hogy a hóvirág 2005. szeptember 1. óta a "természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok" közé került. Gyűjtése kizárólag csak tudományos kutatás céljából történhet. Természetvédelmi értéke egyedenként 10.000.-Ft.
F.B.V.
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem