Tavaszi virágaink - II.
 
Az előző cikkünkben a tél korai virágáról a hóvirágról volt szó. Rövid sorozatunkban néhány szintén kora tavasszal virágzó növényt szeretnénk bemutatni Önöknek.
Jácint
(Hyacinthus orientalis)
jácintSzerintem nagyon kevesen vannak azok, akik a jácintot nem ismerik. A kertekben - legyen az falvakban, városokban - mindenütt megtalálható. Különböző színekben és színeknek különböző árnyalatában találkozhatunk vele. Egyidőben virágzik a nárcisszal, a fürtös gyöngyikével, a százszorszéppel és a tulipánt néhány korai fajtájával.
A jácint hagymás növény és kb. 10-30 cm. magasra nő meg. Kerti dísznövény, de néhány fajtája szobai hajtatásra is alkalmas. A hajtatását már októberben el kell kezdeni. Kerti földdel töltött cserepekbe helyezzük a hagymáját úgy, hogy a csúcsa kb. 1 cm-re álljon ki a földből. 12 C° alatti hőmérsékleten sötét ládába helyezzük el. Az első hajtások megjelenése után néhány napig még tartsuk a hűvösen, sötétben a virágokat, majd fokozatosan szoktassuk a világosabb melegebb helyhez. Elvirágzás után érdemes eltávolítani a virágszárat, hogy az esetleges termés nevelése ne vonjon el tápanyagokat a hagymától. Normál vízigényű, virágzás után pedig ültessük ki a kertbe, ahol évekig maradhat. Fiókhagymákkal szaporítható.
Csodálatos illata mindenkit elvarázsol, elég pár szál a vázába és máris belengi az illata az egész lakást!
Töltse le háttérképként!
jácint jácint jácint
F.B.V.
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem