Agglegény-pálma (Zamioculcas zamiifolia)

Az agglegény-pálmaként (esetleg Zz pálmaként) ismert dísznövényt mostanában egyre több virágüzletben lehet felfedezni, a korábbi évek áraihoz képest elfogadhatóbb áron. Ezt a növényt ajánlhatom mindenkinek, akinek olyan lakása van, ahol sötétebb helyiségekbe még nem tudott virágot tenni. Kelet-Afrikából származó rendkívül strapabíró növény, jól tűri a fényhiányt, ezért nyugodtan állíthatjuk egy olyan helyre, ahová közvetlenül nem süt a nap. (Ideális a lakás északi, északnyugati, északkeleti helyiségeibe.)

Levelei sötétzöldek, húsosak, külseje fénylő. Szára elraktározza a vizet, ezért jól tűri a szárazságot. Vízigénye alacsony, csak akkor locsoljuk meg, amikor a földje felső harmada már száraz (kb. kéthetente). Túlzott locsolás esetén levelei elsárgulnak, majd lehullnak, esetleg gumórothadás is felléphet. Nyáron tápoldatozhatjuk is, azonban csak keveset adjunk a növénynek. Kedveli a jó vízgazdálkodású, könnyű talajt.


(A levélnyélen megjelenő zöldes-barna foltok azt jelzik, hogy a levélnyélben víz van. Ha ezek a foltok lágyak, akkor túlöntöztük a virágunkat.)

Lassan fejlődő növény, jellemzően 45-60 cm magasra nő meg. Szűk cserépben érzi jól magát, ezért ha benőtte a cserepét sem kell megijednünk, csak akkor ültessük át, ha a gyökerei kilógnak a cserépből.


Lakásunkban akkor érzi jól magát, ha kb. 20 C°-os az átlaghőmérséklet. (Télen se helyezzük ettől hűvösebb helyre.)


Fontos tudnunk, hogy a növény a tűző napot és a huzatos helyeken nem bírja, ezért ilyen helyre ne tegyük.

Szerencsés esetekben, ha a növény kedveli a helyet, és nem locsoltuk túl, valamint a lakás hőmérséklete ideális számára, akkor virággal örvendeztethet meg bennünket. Virágzata torzsavirágzat, sárgás, vajszínű virágát zöld levelek ölelik körbe.Szaporítás: levéldugványról vagy tőosztással

Kártevői nincsenek.

Tipp: Ha szerencsésen hozzájutottunk egy ilyen virághoz, helyezzük cserép, vagy bambuszkaspóba, igazi színfoltja lesz lakásunknak, vagy irodánknak.


F.B.V.
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem