MIKULÁSVIRÁG
Euphorbia pulcherrima

Tél idején talán az egyik legszebb ajándék egy szép Mikulásvirág. Karácsony körüli virágzása miatt az ünnepi asztal leszebb dísze lehet. Ahhoz azonban, hogy a kapott virág még sokáig pompás dísze legyen lakásunknak, érdemes figyelembe venni, hogy milyen gondozást is igényel.

A kutyatejfélék családjába tartozó, lágy szárú, gazdagon ágazó növénynek több színű változata ismert. A "mikulás" piros mellett találhatunk még krémfehér, sárgabarack, halvány rózsaszín és akár krémfehér-rózsaszín csíkozású példányokat is.

A növény tényleges virágai jelentéktelenek, az azokat körülvevő fellevelek az igazán feltűnőek rajta. Ha véletlen letörünk egy levelet, a seb helyén rögtön fehér tejnedv keletkezik, amivel vigyázzunk, mert ez a nedv mérgező! A növény gondozása, érintése után is érdemes kezet mosni. Helyezze a virágot gyerekek által el nem érhető helyre!

Az ajándékba kapott virágot világos, szűrt fényű helyre helyezzük. Takarékosan öntözzük, csak akkor adjunk neki kissé több vizet, ha levelei csüngnek. A túlöntözést kerüljük, mert a virág ennek hatására a leveleit ledobja. Tápoldatozást nem nagyon igényel. Amennyiben lakásunk levegője száraz, nem baj, mert ez a növény nagyon jól bírja a száraz levegőt, nem igényli a páratartalom pótlását.

Ne tegyük huzatos helyre! Ideális hőmérséklet a számára a közepesen meleg kb. 18 C° körüli. Amennyben a növény számára sikerült eltalálni a legmegfelelőbb helyet, fellevelei akár két hónapon keresztül is szépek maradhatnak.

Elvirágzás után a teleltetés minimum 10 C°-on történhet, mérsékelt öntözés mellett. Ne ijjedjünk meg ha a növény a leveleit ekkor ledobálja! Ez természetes folyamat. Tavasz végén, május környékén az új hajtások megjelenésekor kezdjük el rendszeresen öntözni. Ekkor ültessük át Florasca B vagy Bioland B virágföldbe. Nyáron világos, napsütéses helyen tartsuk. Májustól novemberig rendszeresen öntözzük (mérsékelten, de rendszeresen), kéthetenként tápoldatozzuk.

Korai virágzását elősegíthetjük azzal, hogy szeptember környékén a nap legnagyobb részében körülbelül 14 órán át sötétben tartjuk.

Szaporítását dugványozással végezhetjük. Nyáron érdemes végezni, amikor úgyis vissza kell vágni a növényt. A levágott hajtásokat tegyük vízbe, úgy gyökereztessük.

Kártevői a pajzstetvek és takácsatkák. Betegségei a szürkepenész és gyökérrothadás, ha túl nedvesen és hűvösen tartjuk.

Remélem sokáig díszítheti az Ön otthonát is ez az igazán pompás virág!
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem