Amarillisz
Hippeastrum
 
  Már nem sok idő van hátra a télből, de lassacskán úgy érezhetjük, hogy a lakás négy falának nézegetése és a szürke kinti világ már nem megfelelő nekünk. Kicsit színekre és melegre vágyunk. Valamire, ami a tavaszt idézi. Hogy vidámabbá tegyük lakásunkat, és gyönyörködhessünk egy igazán szép és nemes virágban, most érdemes az amarillisz virágra több időt fordítanunk. Aki még nem ismeri, az amarillisz egy hagymás növény, melynek hosszú kb. 60-70 cm hosszú keskeny levelei vannak, és virága a hagyma közepéből felnyúló hengeres zöld virágszáron helyezkedik el, általában 3-4 tölcsér alakú virág.
 
 
A virágok csodálatos színekben pompáznak, találkozhatunk fehér, rózsaszín, narancssárga, piros vagy csíkos mintázatúakkal is. Mára rengeteg hibrid változatával találkozhatunk. Nemcsak cserepes dísznövényként, hanem vázába vágott virágként is használják. A hagymák körülbelül hároméves korukban hozzák az első virágaikat. A hagymák virágzása tél végére esik.Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy csak kemény, nagy méretű és jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk. Az ültetéshez érdemes a hagyma méretéhez viszonyítva kétszeres méretű cserepet választanunk. Ültessük tőzeges (B) típusú virágföldbe, a cserép közepébe, úgy,hogy a hagyma teteje kb. harmadrészig álljon ki a földből. Tartsuk meleg, sötét helyen addig, amíg a növekedés be nem indul.
 
Az éppen növekedésnek indult hagymát eleinte kevés vízzel öntözzük - de csak akkor ha már a bimbó is megjelent a hagymán-, majd a vízadagot a növekedéssel párhuzamosan növelhetjük. A hagymára lehetőleg ne kerüljön víz. Kéthetente tápoldattal kezeljük. A virágot a fejlődés megindulása után meleg napos helyre helyezzük.
 
Elvirágzás után kiültethetjük a szabadba, vagy akinek erre nincs lehetősége, kiteheti akár egész nyárra az erkélyre. Félárnyékos helyre ültessük, vagy helyezzük. Az öntözést és tápoldatozást július közepéig folytassuk, ősz elejéig pedig már csak annyi vizet kapjon, hogy a levelei le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárgulhassanak. A levelek lesárgulása után a hagyma már kiemelhető a földből. A fagyokat nem viseli el! A hagymát a következő hajtatásig kb. két hónapig hűvös (12 C°-os ) helyen pihentessük.
 
Kártevői: szamócaatka, tripszek, nárciszlegyek
 
A növény mérgező anyagokat tartalmaz!
 
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem