Kreatív ötletek - Decoupage (Szalvétatechnika)

   
 
A decoupage szó a francia decouper igéből származik, jelentése kivágni. A 17-18. században lett rendkívül népszerű Európában; Velencében, majd Franciaországban. Angliában a Victoria kortól vált kedvelt hobbivá. Megjelentek a romantikus virágos minták, képkártyák könyv alakban, ezeket használták díszítésre az európai udvarhölgyek. Falapokra, paravánokra, asztalokra, bútorokra ragasztották és lelakkozták. A 19. században - az amerikai, német, és angol kivágható papírdíszek piacra kerülése után - (talán azok silány minősége miatt) csökkent a decoupage iránti érdeklődés és csak nemrégiben bukkant fel újból.
 
A kézműves boltokban rengeteg könnyen használható, gyorsan száradó, vizes bázisú termék kapható, amivel a decoupage lényegesen könnyebb és egyszerű technika lett, ami mindenki számára elérhető. Festetlen nyersanyagok: szabadon díszíthető csupasz tálcák, fadobozok, képkeretek, préselt papírdobozok, hungarocell termékek, kerámia kaspók …stb. vásárolhatók. A szalvéták és decoupage papírok választéka pedig szinte kimeríthetetlen, a gyártó cégek ontják magukból az egyre újabb és szebb kivágható mintákat.
 
Papírból kivágott mintákkal díszíthetünk bármit, apró dobozokat vagy nagyobb bútordarabokat is. A decoupage alapvető lényege, hogy a kiválasztott képet kivágjuk, felragasztjuk valamilyen felületre és lakkozzuk, azt a látszatot keltve, mintha a minta festve lenne. A decoupage szépsége abban rejlik, hogy bárki kipróbálhatja, és még a legegyszerűbb motívumokat felhasználva is valódi kincseket alkothat. Nem szükséges hozzá szaktudás, csak jó szem és ízlés a színek és a minták megválasztásához.
 
Nálunk szalvétatechnika néven vált ismertté és kedvelt hobbivá néhány éve. Ehhez a technikához felhasználható az egész szalvétamotívum vagy kivágható annak egy részlete. Húzzuk le a szalvéta legfelső rétegét. Ezután vigyünk fel egyenletesen a felületre ragasztólakkot, simítsuk rá a szalvétát és ecsettel középről kifelé haladva, kenjük be ragasztólakkal. A díszítendő tárgyak festhetők is a szalvétamotívum felragasztása előtt vagy akár utána is, attól függően, hogy az adott tárgy mit kíván. Festéshez akrilfestéket használunk, ami jól fed, élénk színű és keverhető, valamint vízzel hígítható. Hígítással világosabb színárnyalatot kapunk. Arra érdemes odafigyelni, hogy a szalvéta legfelső rétege egy nagyon áttetsző anyag, így ha a díszítendő tárgyat sötétre alapozzuk, a szalvéta mintája nem fog érvényesülni.
 
 
 
 
Engedjék szabadjára a fantáziájukat, és lássanak hozzá az alkotáshoz!
 
Bodnárné Nagy Andrea
   
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem