Kreatív ötletek - Gyertyaöntés házilag

 
Hamarosan itt a karácsony. Aki szeretné, hogy az ünnepeken az általa készített szebbnél szebb gyertyák éghessenek, már most elkezdheti elkészíteni azokat. Egy kis vállalkozó szellemmel és egy kis munkával nagyon szép gyertyákat készíthetünk, melyeket felhasználhatunk lakásunk díszítésére vagy akár ajándékozásra is egyaránt. Nézzük, mi is kellhet hozzá:
   
 
   
Viasz
 
Hobby vagy kreatív üzletekben többféle színben is válogathatunk a viaszok között. Azonban ha mi magunk szeretnénk a gyertyánkat színezni, színtelen viasztömböt vásároljunk, melyhez színező anyagot keverhetünk.
 
Tipp: Viaszt mi is készíthetünk magunknak maradék gyertyákból. A régi gyertyáinkat reszeljük le a könnyebb kezelhetőség miatt.
   
 
   
Kanóc
 
Szükségünk lesz még kanócra. Az üzletek többféleképpen árusítják a kanócokat. Van ahol viaszos és fémtalpas kanócokat kaphatunk és van ahol méterben vásárolhatjuk meg.
 
Tipp: a maradék gyertyánk lereszelése után az abban lévő kanócot is felhasználhatjuk, vagy akár egy méretre vágott gyertya is belekerülhet a közepébe.
   
 
   
A viasz megolvasztása
 
A gyertyaviasz megolvasztásához tegyük a viaszt egy tűzálló edénybe (vagy pl. konzervdobozba), ezt az edényt pedig helyezzük egy vízzel teli fazékba és a vizet forraljuk fel. Ha színtelen viaszt vásároltunk, a már olvadt viaszt kedvünkre színezhetjük, vagy akár illatosíthatjuk is.
   
 
   
Öntőforma
   
   
 
Öntőformának használhatunk egy vastag papírhengert (pl. toalett papír hengere, széles ragasztószalag belső karton hengere, alufólia henger, papírtörlő henger stb.). Az aljára helyezzünk egy kartonlapot. Használhatjuk még öntőformának a kiürült gyümölcsleves dobozokat, melyeknek a tetejét levágjuk.
 
Tipp: A forma aljára helyezhetünk kavicsokat, kagylókat, gyöngyöket, száraz virágszirmokat, száraz leveleket vagy bármit, ami szép dísze lehet gyertyánknak.
   
 
   
Kanóc elhelyezése:
 
A megvásárolt kanócot kössük rá egy hurkapálcikára (vagy egy ceruzára), a pálcát fektessük keresztbe a forma nyílásán és engedjük bele a formába. A kanóc másik végét vezessük ki a forma másik végén, középen, majd egy pár csepp viaszt csepegtessünk ide. Várjuk meg amíg az a kicsi viasz megszilárdul. Ezzel megakadályozzuk a viasz kifolyását.
 
Tipp: a kanóc aljára ráhúzhatjuk az elégett teamécses kerek kis fém talpát, vagy akár egy gémkapcsot, melyek lehúzzák a kanócot.
   
 
   
A viasz kiöntése
   
   
 
Ha a viaszunk megolvadt, színezés esetleg az illatanyagok hozzáadása után óvatosan öntsük a formába a viaszt. A viasz megszilárdulása és kihűlése után szedjük le az öntőformát a kész gyertyánkról. Papírhenger használata esetén állítsuk vízbe és szépen leázik a gyertyánkról. Egy gyertya kihűlési ideje kb. 10 óra, ez persze a gyertyánk méreteitől függően változhat. A kilógó kanócvéget egy centire vágjuk vissza. Ha ettől hosszabb, előfordulhat hogy füstölni fog.
 
Tipp: Ha többszínű gyertyát szeretnénk, akkor meg kell várnunk az egyes rétegek megszilárdulását, és csak utána öntsük rá a következő réteget.
   
 
   
Zselégyertyák
   
   
 
Színes és színtelen gyertyazselét szintén hobby vagy kreatív üzletekben lehet kapni. Ezek a gyertyák állagukban és látványukban is különböznek a hagyományos viaszgyertyáktól. A zselét felhevítve (úgy mint a viaszt) olvasszuk meg. Ugyanúgy színezhető és dekorálható mint a viasz. A megolvadt zselét valamilyen szép dekoratív üvegpohárba vagy más üveg formába érdemes önteni, mivel így nyújt szép látványt. Ha szeretnénk még tovább szépíteni a gyertyánkat, az üveg falához közel helyezzünk el szárított gyümölcsdarabokat, szép kavicsokat, üveggyöngyöket, kagylót stb.) A kanócot a viasz megdermedése után helyezzük el a gyertyában úgy, hogy egy tűvel megszúrjuk a helyét és utána beletoljuk a kanócot.
 
Tipp: Ha a gyertyánk nem olyan lett mint szeretnénk, a zselé újra felhasználható. Színátmenetet érhetünk el, ha a még meleg viaszra öntjük a következő réteget.
   
 
   
 
Kellemes időtöltést kívánok!
 
Szerző: Fodorné Bánházi Viola
Készült: 2005.10.29.
   
 
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem