Kreatív ötletek - Tojásfestés

 
Húsvétkor a család apraja nagyja kedvét lelheti a húsvéti tojások festésében. A tojásfestésnek számos módja közül egyszerűen, vagy egészen különlegesen is díszíthetjük a tojásokat, ki-ki kézügyességének megfelelően. A tojás díszítéséhez szinte bármit felhasználhatunk, ehhez ajánlunk néhány ötletet.
   
 
   
Tojásfestés természetes alapanyagokkal
 
Nemcsak az üzletekben kapható tojásfestékkel festhetünk tojásokat, hanem különböző, otthonunkban fellelhető anyagokkal is. Barna színű lesz a tojás, ha erős fekete teában áztatjuk. Bordó színt kapunk, ha ecetes cékla levébe tesszük. Kék színt az áfonya színével nyerhetünk, és barnáspiros színt ha vöröshagyma héjából főtt vízben ázik a tojásunk (timsó hozzáadásával napsárga színt kapunk).
 
   
 
   
 Díszités
 
Karcolás:
 
A már festett - inkább sötétebb színű pl. bordó, sötétkék - tojásra karcoljunk tűvel mintát. Ceruzával vékonyan a karcolás előtt felrajzolhatjuk a mintát, úgy könnyebb lesz. Lakkal, zsírozással (pl. szalonnával) vagy étolajjal lehet fényesíteni a már kész tojásokat.
 
   
 
   
Hempergetett tojások:
 
Kenjük be vékonyan a tojást ragasztóval, majd forgassuk meg valamilyen száraz dologba pl. otthonunkban található fűszerekbe (bors, mák, mustármag, kókuszreszelék stb.), színes apró gyöngyökbe, konfettibe, vagy apró magvakba (szezámmag, búza, lenmag stb). A hempergetés történhet úgy is, hogy csíkonként másba hempergetjük bele a tojást, ehhez az kell, hogy csíkonként kenjük be ragasztóval és csíkonként hempergessük.
 
   
 
   
Mozaikolás:
 
Kétféleképpen lehet mozaikolni. Vagy a festett tojáshéjat törjük apró darabokra és azt ragasszuk rá a fehér, festetlen tojásra, vagy a festetlen tojáshéjat ragasszuk a színes, festett tojáshéjra. Mindkét esetben az eredmény nagyon szép lesz.
   
 
   
 Minták
 
Levélminta:
   
   
 
A tojásra festés előtt pici apró levelet tegyünk (erezetével felfelé), majd tegyük bele egy rossz nejlonharisnyába (azzal fogatjuk a tojáshoz a levelecskét), és így áztassuk a tojást a festékbe. Miután kivettük a festékből, a harisnyát levéve a levél helyén a tojáshéj natúr színű marad. Tipp: a levelet ha picit megvizezzük jobban rátapad a tojásra, és könnyebb lesz belehelyezni a harisnyába.
 
   
 
   
Csíkozás:
 
Ha csíkos tojást szeretnénk, tekerjünk zsinórt, szalagot a tojás köré, vagy tegyük egy rossz nejlonharisnyába, szorosan kössük rá, s így fessük. Nem tiszta csíkokat kapunk, hanem teljesen egyedi, különös mintázatot.
 
   
 
   
Szivacsolás:
 
Fessük valamilyen világosabb színre a tojást vízfestékkel. Száradás után egy sötétebb színbe mártogatunk egy szivacsdarabot, melyet óvatosan ütögetve juttatjuk fel a színt a felületre, éppen csak érintve a tojás héját. Színtelen lakkal fújjuk le.
 
 
   
Fröcskölt tojások:
 
A befestett tojásokra temperafestéket fröcskölhetünk. Rövid szőrű kis kefét, vagy fogkefét belemártjuk a festékbe, majd az ujjunkat végighúzva rajta a tojásokra fröcsköljük a festéket.
 
   
 
   
Pöttyös tojások:
 
A festett tojáshéjra apró kidudorodó pöttyöket nyomunk a temperafestékből.
 
   
 
   
Foltos tojás:
 
A foltozáshoz tegyünk 2 teáskanál étolajat a tojásfestékbe. Mikor belemerítjük a tojást, a festék nem fog ráragadni azokra a helyekre, ahol az olaj van, így különleges, valószerűtlen mintázatot érhetünk el.
 
   
 
   
 
Kellemes időtöltést kívánunk!
   
A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem