Kreatív ötletek - Karácsonyi készülődés

Készítsünk mécsest!

A karácsonyi ünnepek közeledtével és az esték meghosszabbodásával szívünk még jobban vágyik melegségre, fényre. Otthonunkba ilyenkor hangulatos és szép mécseseket helyezzünk el, gyújtsuk meg őket, és figyeljük meg, milyen varázslatos hangulatot tudnak becsempészni a lakásunkba. A mécseseket meg is vásárolhatjuk, azonban némi kézügyességgel magunk is szép, vidám, és színes mécseseket készíthetünk, amiket akár karácsonyi ajándékként oda is adhatunk szeretteinknek.

 

Az üvegmécses alapot először mossuk át mosószeres víz alatt, hogy nehogy zsír, vagy por maradjon rajta. Miután megszáradt, lehet elkezdeni a kontúrozást. A kontúr több színben kapható a hobby üzletekben, azonban ha az ünnepekre készítjük a mécseseinket, akkor az arany vagy a bronz színű kontúrt ajánlom. A kontúr kihúzásához használjunk szűkítőt, úgy szebb és vékonyabb vonalakat tudunk húzni. Ha a kész kontúrozás mégsem tetszik számunkra, sincs gond. Amennyiben még nem száradt meg, akkor egyszerűen letöröljük valamilyen papírtörlővel, ha pedig már megszáradt, akkor pedig áztassuk forró vízbe egy időre.

 

A kész kontúrozott mécsest hagyjuk száradni egy pár órán keresztül és csak azután kezdjünk neki a festésnek. Üvegfestéket szintén a hobby üzletekben találunk, vizes, vagy oldószeres változatban. Az oldószeres száradás után fényesebb, a vizesbázisú üvegfesték kicsit mattabb lesz. Festhetünk ecsettel, ilyen kis felületeken leginkább a 0-s ecset használata a megfelelő. Használhatunk a festéshez fogpiszkálót is (hengeres, hegyes végűt). A fehér és fekete szín nem fog átlátszó felületet képezni miután megszárad, a többi szín azonban igen. A festékeket ne rázzuk, ne nagyon keverjük az üvegcsében, mert pici légbuborékok keletkeznek és így a festett felületünk sem lesz szép. Ha mégis megtörtént, akkor óvatosan próbáljuk kiszúrni a buborékokat.

 

Egymás mellett lévő felületeket ne egyszerre fessünk ki, ugyanis így elkerülhető az esetleges festékátfolyás.

A kész mécsesünket érdemes egy dobozzal lefedni, vagy olyan helyre tenni, ahol a levegőben lévő porszemcsék, vagy pici rovarok nem szállhatnak rá. Egy - két nap száradás után tegyünk bele teamécsest, és halk zene mellett gyönyörködjünk abban, amit alkottunk.

 

 

Kellemes időtöltést kívánok!
F.B.V.

A weboldal üzemeltetője: Alfaweb Bt (info@komplett-otthon.hu) Copyright 2008 | Kapcsolat | Sitemap | Impressum | Adatvédelem